Gas besparen met hybride basisopstelling

In de 1e helft van 2018 heeft Ganainstallatie al weer 10 warmtepompen geplaatst en helpt u ook om gas te besparen met de hybride basisopstelling van Nefit!

Nefit komt met een nieuwe opstellingsvariant van de bekende EnviLine lucht/water warmtepompen, de EnviLine Hybride Basis. De fabrikant claimt dat door de slimme configuratie van bestaande componenten een gasbesparing mogelijk is van maar liefst 83% op ruimteverwarming.

Door de relatief lage investering is de nieuwe basisopstelling bij uitstek geschikt voor het vervangen van cv-ketels door hybride systemen en het verduurzamen van bestaande cv-installaties. Een betaalbare, breed toepasbare oplossing, die anticipeert op een mogelijke aanscherping van de rendementseisen voor verwarmingsinstallaties in 2021.RendementseisIn een recent voorstel bepleit onder andere Uneto-VNI de invoering van een rendementseis voor nieuw te installeren verwarmingsinstallaties. Zonder duurzame component voldoet een HR-ketel dan niet meer. Om het woningbestand in Nederland te verduurzamen vormen hybride installaties de snelste en meest kostenefficiënte oplossing, zo bleek vorig jaar uit verschillende onderzoeken.

Slimme configuratie

De EnviLine Hybride Basis is vanaf 2.900 euro inclusief BTW te verkrijgen. De basisvariant heeft geen buffervat, open verdeler of extra pompgroep. De voordelen van deze configuratie zijn duidelijk: minder toebehoren, kortere montagetijd, lagere kosten.

De opstelling is geschikt voor verschillende soorten afgiftesystemen, inclusief standaard radiatoren. Kostbare aanpassingen zijn dus niet nodig, mits aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan.

Praktijktest

De EnviLine Hybride Basis variant is eerder dit jaar uitgebreid getest in de praktijk. In het kader van een proef van woningcorporatie Woonbedrijf werden in Eindhoven tien huurwoningen uit 1990 voorzien van een hybride systeem, bestaande uit een Nefit ProLine NxT HR-toestel en de nieuwe opstellingsvariant van EnviLine.

Doelstelling: een gasbesparing realiseren van minimaal vijftig procent ten opzichte van voorgaande jaren, van energielabel C naar A+ en een terugverdientijd van minder dan 18 jaar bij gelijke woonlasten. Woonbedrijf stelde onder andere als voorwaarden dat er geen bouwkundige aanpassingen nodig waren en dat er geen concessies werden gedaan aan het wooncomfort.

Hybride verwamingsinstallaties

In het kader van de proef werden afgelopen stookseizoen in totaal veertig woningen voorzien van hybride verwarmingsinstallaties. Naast de EnviLine Hybride Basis werden woningen uitgerust met systemen van drie andere fabrikanten. Een gespecialiseerd extern bedrijf monitorde gedurende de looptijd van de proef de prestaties en effecten.De EnviLine Basis realiseerde de hoogst gemeten besparing en kwam over de hele linie als winnaar uit de bus. Gemiddeld verbruikten de huishoudens met de tien Nefit systemen 83% minder aardgas voor ruimteverwarming dan in voorgaande stookseizoenen. En dat terwijl het in februari wekenlang vroor, met temperaturen tot -10.

Situatie-afhankelijk

Het rendement van de EnviLine Hybride Basis variant is situatie-afhankelijk, maar dat aanzienlijke besparingen mogelijk zijn, heeft de proef in Eindhoven aangetoond. Met vermogens van 3 tot 16 kW is de EnviLine Hybride Basis breed toepasbaar, bijvoorbeeld als uitbreiding op bestaande HR-ketels.

Met aftrek van de ISDE-subsidie hoeft de investering niet hoog te zijn: vanaf 2.900 euro inclusief montage en BTW. Een complete hybride installatie, met warmtepomp en nieuwe HR-ketel, is mogelijk vanaf ongeveer 4.600 euro.

Bron: vakblad warmtepompen

Bent u ook geïnteresseerd in deze hybride basisopstelling? Neem dan contact op met Gana Installatiebureau! Bel 06 22 10 70 70 of mail medehaan1974@gmail.com